Jika anda bijak, cuba teka apakah "cucurma longa" ini? sejenis longan? bukan! sejenis 'cucumber'(timun)? juga bukan! jadi apakah ia???..."cucur maklong ar!"...salah juga! Terima kasih, cuba lagi.
![]() |
*Sumber gambar dari www.tropical-plants-flowers-and-decor.com |
Cucurma longa merupakan pokok Kunyit. Sejenis tumbuhan herba dari keluarga Halia. Ianya berasal dari India. Tumbuhan ini ditanam bagi mendapatkan bahagian akarnya yang kita kenali sebagai Kunyit. Kunyit inilah antara bahan masakan yang amat dikenali oleh warga-warga dapur seperti kaum-kaum ibu, tukang-tukang masak dan juga anak-anak dara yang mula bersedia untuk berumah-tangga.
![]() |
*Sumber gambar dari jayshree.snydle.com |
Selain daripada dijadikan tumbuhan hiasan dek bunganya yang dikatakan cantik dan eksotik, tumbuhan ini juga dikatakan mengandungi banyak khasiat. Di Tamil Nadu, Kunyit telah digunakan di dalam perubatan tradisional bagi mengubati sakit perut, masalah hati dan juga untuk memulihkan bengkak.
Di bawah merupakan beberapa resepi masakan yang menggunakan Kunyit.
Resepi dari Khairul Hakimin
Resepi dari Norasikin Basri
Ade juga digunakan utk merawat parut jerawat... ;)
ReplyDeleteya benar sahabat, diguna juga untuk kecantikan kulit
Delete