Salam sejahtera semua pembaca dan rakan blogger sekalian.
Pada ahad yang lalu, saya telah ke Abuain Kitchen Studio. Disana saya telah berpeluang membantu menyediakan juadah bagi rumah terbuka seorang rakan blogger saudara Khairul Hakimin dan secara tidak langsung belajar sedikit sebanyak cara-cara menyediakan juadah pencuci mulut yang terdiri dari pelbagai jenis pastri seperti kek 'Red velvet', 'Choc ball' dan bermacam-macam lagi!
![]() |
Ada gaya tak? *credit to Alif Azizi |
Terima kasih diucapkan kepada saudara Khairul hakimin atas tunjuk ajar kepada kami. Beiau juga telah dengan murah hati memperkenankan saya berkongsi Resepi membuat 'Choc Ball' di blog saya ini.
Resepi 'Choc Ball'
-Bahan-bahan
1 buku kek coklat 'moist'
200gm 'creamcheese'
250gm 'dark choc'
100gm mentega
sedikit 'choc rice'
-Cara-cara
Hancurkan kek dan campurkan 'creamcheese'.
Kemudian kepal-kepalkan dan bulat-bulatkan.
Cairkan coklat dan mentega menggunakan teknik 'double boiler'. Celupkan atau curahkan cairan coklat ke atas bebola satu demi satu dan kemudian taburkan coklat 'rice' atas bebola coklat itu tadi.
Sejukkan dan sedia untuk dihidang! Mudah bukan?
![]() |
Budak bujang baru belajar. *credit to Saifullah |
Bagi yang mahu dapatkan lebih banyak resepi dari saudara Khairul Hakimin ni bolehlah ke blog beliau:
Dijemput juga melawat blog rakan-rakan saya yang lain:
Saifullah
Alif Azizi
Selamat mencuba resepi 'Choc Ball' di atas dan selamat menjamu selera!
No comments:
Post a Comment