![]() |
*sumber gambar dari www.foodnetwork.com |
Karipap! pasti itu benda pertama yang terlintas diminda anda ketika melihat gambar entri pertama saya ini. Anda silap, ternyata gambar-gambar yang saya gunakan untuk entri saya adalah makanan latin yang bernama EMPANADA...Empanada...empanada..(seperti bergema).
Apakah itu Empanada? Empanada merupakan roti berinti atau pastri yang dibakar atau digoreng. Ia terkenal di negara-negara Eropah Selatan dan Amerika Latin. Nama itu berasal daripada bahasa Sepanyol "empanar" yang membawa maksud "membalut" atau "disaluti roti".
Cara membuat Empanada adalah dengan menyalutkan doh atau roti disekeliling inti. Apa yang saya lihat Empanada ini tidak jauh bezanya dengan karipap. Boleh dikatakan, di Malaysia kita mengelar makanan ini kuih Karipap tapi disana ia dikenali sebagai Empanada.
![]() |
*sumber gambar dari www.hispanickitchen.com |
Bagi yang berminat untuk mencuba resepi Empanada ni boleh dapatkan di link dibawah ;
Resepi dari Martha Stewart.
Resepi dari Paula Deen
Selamat mencuba semua!
meleleh air liur...tolong buat untuk saya
ReplyDeleteBoleh-boleh...takut tak sedap pula
DeleteWahh..da de blok
ReplyDeleteHehe baru berjinak-jinak tuan...
DeleteTeruskan berblogging! Waiting for the next food!
ReplyDeleteterima kasih atas sokongan!
Delete